Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

« Alle Evenementen

Kunstgeschiedenis lezing: Georges Seurat en het pointillisme

9 november 2023 19:30 uur - 22:00 uur

Dit najaar start er in Bussloo weer een nieuwe cursus kunstgeschiedenis door Iris Maalderink, kunsthistorica.. De cursus is opgezet voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. Deze keer is het thema:

Georges Seurat en het pointillisme

Bijna iedereen kent het pointillisme, een manier van schilderen waarbij het hele schilderij is opgebouwd uit kleurstippen. Deze stijl wordt ook wel divisionisme of neo-impressionisme genoemd. Waarom is dat? Waarom begonnen enkele kunstenaars eind negentiende eeuw opeens met alleen maar stipjes te schilderen? Wie heeft het bedacht en waarom ontstond het juist op dat moment? Deze vragen zijn uitgangspunt voor de nieuwe cursus kunstgeschiedenis die in oktober start.

De Franse schilder Georges Seurat (1859-1891) bedacht deze “wetenschappelijke” manier van schilderen. Zijn schilderijen zullen dan ook centraal staan. Maar ook werken van andere kunstenaars zullen aan bod komen: Paul Signac, Camille Pissaro, Theo van Rysselberghe en Maximilien Luce. Zelfs Vincent van Gogh experimenteerde met de pointillistische techniek, maar zonder de wetmatigheid van Seurat over te nemen. Jan Toorop had zelfs twee keer een korte pointillistische periode in zijn carrière. Kortom deze stijl van schilderen heeft eind negentiende eeuw veel teweeg gebracht.

De cursussen worden gehouden op donderdagavond (aanvang 19.30 uur) en duren ongeveer anderhalf à twee uur, inclusief een pauze. De drie lezingen zijn verdeeld over zes weken. De prijs voor de gehele cursus was € 50,- per persoon. De resterende twee lezingen kunt u bijwonen voor € 33,- Een enkele lezing kost € 17,50 p.p.

Andere cursusdatum: 23 november

Bestel hier uw toegangskaarten

Gegevens

Datum:
9 november 2023
Tijd:
19:30 uur - 22:00 uur
Evenement Categorieën:
, ,

Organisator

Stg. Sint Martinuskerk Bussloo
Telefoon
06 28 66 53 18
E-mail
st.sint.martinuskerk.bussloo@gmail.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

St. Martinuskerk
Bussloselaan 40
Bussloo, Gelderland 7383 AG Nederland
+ Google Maps