Taizé bijeenkomst

Donderdag 10 oktober, 19:00 uur

De Stichting Sint Martinuskerk Bussloo organiseert eens per maand een oecumenische gebedsviering in de geest van Taizé.
Deze vieringen wordt voorbereid en verzorgd door Hein de Jong.

Juist in deze drukke tijden hebben veel mensen behoefte aan een moment van bezinning. Er is een duidelijke breuk tussen gebed en werk. In het gebed ontvangen we de energie die we nodig hebben om ervoor te zorgen dat degenen die wij liefhebben kunnen overleven, de omstandigheden waarin mensen leven te veranderen en de aarde tot een bewoonbare plaats te maken.
De viering begint om 19.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het Parochiecentrum onder het genot van een kopje koffie of thee. Wij hopen u op 12 september te mogen begroeten.
De entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Zielroerend en bekoorlijk

zaterdag 12 oktober, 20:00 uur

Martijn van Dongen (traverso), Markus Friemel (blokfluit), Mariette Akkerman (klavecimbel), Inja Botden (Barokcello).
`Weet men nu uit den muzykaalen smaak van verscheide Volken, met behoorlijk overleg, het beste te kiezen, zo spruit daar uit een gemengelde smaak, welken men, zonder de paalen der bescheidenheid te buiten te gaan, tegenwoordig zeer wel DEN DUITSCHEN SMAAK konde benoemen.’ Een citaat uit het boek voor dwarsfluit (traverso) van Quantz. Onder de componisten die Quantz vond voldoen aan zijn criteria waren Froberger en Händel. De ideale muzikale stijl bestaat uit de beste elementen van alle volken, meent deze hofmusicus van Frederik de Grote. Ook Telemann wordt door Quantz genoemd als een van die componisten die de Duitse muzikale smaak heeft weten te `beschaaven’: haar met Italiaanse en Franse karakteristieken `gemengeld’ heeft, en daardoor getransformeerd van `vrij plat, droog en mager’ tot `zielroerend en bekoorlijk’.
Tijdens dit concert door dit professioneel Barokensemble hoort u prachtige voorbeelden uit de Barokperiode. Met muziek van Johann Joachim Quantz, Johann Jakob Froberger , Georg Friedrich Händel en Georg Phillip Telemann.

Entree: Voorverkoop € 15,- | aan de kerk € 17,50 | Studenten/CJP 10,-
Voorverkoop: klik hier.

Jazz in de Martinuskerk

zondag 10 november, 14:30 uur

Naast de klassieke concertserie hebben we zondagmiddag 10 november het eerste concert in een serie: Jazz in de Martinuskerk.

Old Iezer (dialect voor Oud IJzer) werd in 1981 opgericht door 8 enthousiaste muzikanten als een jazz / dixielandband. Hun oefenruimte was de kantine van een oud-ijzerhandel. Dus de naam ontstond vanzelf. Eén van de vaste locaties voor optredens was ‘de Pelmolen’ in Zutphen.
Na diverse wijzigingen in de bezetting bestaat Old Iezer nu uit zes -door de wol geverfde- muzikanten. Naast optredens in jazzcafés heeft Old Iezer in haar 38 jarig bestaan meegedaan aan diverse jazzfestivals in binnen- en buitenland, op beurzen, tentoonstellingen en zelf op een Rijnboot gespeeld.
Kortom, voor swingende jazz is Old Iezer een uitstekende keus.

Kaarten à € 10,00. Te koop aan de kerk en bij Hof van Bussloo.
On-line te bestellen : klik hier.

Two of a kind

zaterdag 16 november, 20:00 uur

Celloduo Hanne Steffens & Sebastiaan van den Bergh.
2016 was het jaar waarin Sebastiaan van der Bergh en Hanne Steffers afstudeerden en als duo cello een uitdagend en vernieuwend repertoire gingen samenstellen en instuderen. Het moest een programma zijn waarin nieuwe(re) composities en componisten naast de werken van oude meesters werden gehoord om het publiek kennis te laten maken met de grotere wereld van muziek. Zo kwamen o.a. Bach, Telemann en Offenbach naast Gliére, Britten en Kodaly te staan. Met dit format gespeeld door een niet veel voorkomende ensemble bezetting, 2 cello ‘s, kwamen de eerste concerten binnen via Podium Klassiek. Van daaruit bleef het duo zich vernieuwen en verbreden en bereiken zij een steeds groter publiek.

Entree: Voorverkoop € 15,- | aan de kerk € 17,50 | Studenten/CJP 10,-
Voorverkoop: klik hier.

Kerst in de Spaanse Nederlanden

zaterdag 14 december, 20:00 uur

Projectkoor Festina Lente o.l.v. Dirkjan Horringa
Projectkoor Festina Lente streeft naar grote muzikale kwaliteit, koorklank en expressie. Onder de bezielende leiding van Dirkjan Horringa wordt er gewerkt met zeer gevorderde amateurzangers en beroepsmusici. Standplaats is Arnhem, maar deelnemers komen uit de gehele wijde omgeving. In dit Kerstprogramma gaat Festina Lente op zoek naar de kerstmuziek tijdens de Spaanse overheersing in de 16e en 17 e eeuw. Interessant is de subtiele wisselwerking tussen het rijke Spaanse hof en de hoogstaande muziekcultuur van de Nederlanden. Uit dit bijzondere repertoire heeft Festina Lente een prachtig barok kerstprogramma samengesteld. Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met enkele professionele topmusici, bespelers van historische instrumenten. Het geheel van zangers en instrumentaal ensemble geeft het publiek een verrassende muzikale kijk op de barokke pracht voor Kerst. Met onder andere muziek van de Spanjaard Fletcha el Veijo, de Morales en de Victoria.

Entree: Voorverkoop € 15,- | aan de kerk € 17,50 | Studenten/CJP 10,-
Voorverkoop: klik hier.


Voorgaande activiteiten:

Blues in de Martinuskerk

Richard Joris

Richard Joris is een bekende singer-songwriter uit Apeldoorn. Hij heeft in vele formaties en projecten gespeeld zoals Rock Blues Motown. Na jaren werk van anderen te hebben gespeeld, is de drang om eigen nummers te schrijven groot. Met zijn laatste band “CARVE” schreef Richard al een aantal nummers.
Vanavond speelt Richard ‘YourS’ Joris solo. Dit is de kans om Richard te zien en te beluisteren in de unieke sfeer en akoestiek van de mooie Sint Martinuskerk in Bussloo.

Schola Gregoriana Sancti Lebuini Daventriae

Schola

De Schola Sancti Lebuini Daeventriae bestaat in 2019 25 jaar. Ter ere van zilveren jubileum heeft de Schola een CD opgenomen met Gregoriaanse gezangen door het liturgisch kerkjaar heen, van advent via Kerst, Pasen en Pinksteren naar allerzielen.

Tijdens dit concert presenteert de Schola deze CD laat daar enkele nummers van horen. Ook krijgt het publiek kans om kennis te maken met het Gregoriaans door zelf te ervaren en een stukje mee te zingen.

STABAT MATER

Pergolesi Ensemble


Het Pergolesi Ensemble staat bekend om de jaarlijks terugkerende uitvoeringen van Pergolesi’s welbekende Stabat Mater. Op de zaterdag voor Palmzondag wordt dit mooie werk uitgevoerd door alt Marianne Selleger met naast haar sopraan Wendeline van Houten. 

Classic in de Wolken

classic-wm-header-img

Winterwijks Opera en Operettekoor

Wie houdt van operakoormuziek en live wil ervaren hoe het is om geraakt te worden door de drama, vreugde en passie wordt van harte uitgenodigd bij het concert Classic In de Wolken, opera-highlights, dat Classic WM op 2 maart in Bussloo zal uitvoeren.

THEODORAKISCONCERT

Foto Hanneke en Juul-Brechtfestival

Hanneke Evink (zang) & Juul Beerda (accordeon)

Het Theodorakis-concert ‘Muziek en poëzie uit de gevangenis’ van Hanneke Evink (zang) en Juul Beerda (accordeon) wordt gegeven in het kader van de Nationale Week van de Poëzie en van de Nationale Holocaust Herdenking.

Kerstconcert door koor Step by Step

Het koor Step by Step onder leiding van Marlies Tiemens geeft een kerstconcert met op het programma veel bekende kerstliederen waarvan enkele zelfs meegezongen kunnen worden door het publiek. Ook het Ave Maria zal ten gehore gebracht worden. Kortom een prachtige opmaat naar de kerstdagen voor jong en oud.

Concertserie 2018 Sint Martinuskerk Bussloo

Als derde en laatse van de concerten dit najaar in de Sint Martinuskerk te Bussloo een Kerstprogramma van Barokensemble La Soranza. ”Alle mijnen troost, mijn toeverlaat, is Marie Soon”

In bijna de gehele 17e eeuw bestond de traditie om cantiones natalitiae (letterlijk ‘geboortegezangen’) onder het ‘kindje wiegen’ te zingen. Deze Latijnse of Nederlandse kerstliederen, eenvoudig en eenstemmig van oorsprong, werden uitgebreid met instrumentale terugkerende refreinen en afwisselende gedeelten voor soli en koor. La Soranza brengt een afwisselend Kerstprogramma met vocale en instrumentale muziek van o.a. Praetorius, Messaus, Mayer, en Vierdanck.

Afbeelding Kerstconcert Barokensemble La Soranza

Zondag 11 november om 15.30u

Lezing: Mantelzorg … een warme jas.

Ineke portret staand (002)

Lezing door Ineke Luddinkhuize.

Mantelzorg, een thema dat in deze tijd veel aandacht heeft. Op zondag 11 november om 15.30u. kunt u hierover een lezing bijwonen.

De zaterdag vóór de Sint Martinus feestdag is dan ook niet voor niets de dag van de mantelzorg.

In het kader hiervan houdt Ineke van Luddinkhuize, de weduwe van oud-politicus Willem Aantjes, een lezing over haar eigen ervaring met mantelzorg,

In 2013 zegde Ineke Luddinkhuize haar betaalde baan op en werd zij fulltime mantelzorger voor haar echtgenoot, tot zijn dood in oktober 2015. Sinds 2016 zorgt zij met anderen voor een buurvrouw die jong Alzheimerpatiënte werd.

Haar boek ‘Een warme jas’ schreef ze voor mantelzorgers als zij. Voor dit boek sprak ze met mantelzorgers in heel verschillende situaties; met jongeren en ouderen, allemaal mensen die zorgen voor iemand waar ze een warme jas voor willen zijn. Sindsdien spreekt ze door het hele land met mensen die werken in de zorg of die mantelzorger zijn en schrijft ze over de verhalen die ze hoort.


Vrijdag 2 november 19:00 uur

Allerzielen Gebedsviering

11nov18_1a

Allerzielenviering Bussloo, 2 nov 2018

In de Sint Martinuskerk te Bussloo vierden we Allerzielen tijdens een eenvoudige, warme gebedsviering. Esther Simons en Ria ter Riele, die hierin voorgingen,  lazen mooie teksten van bezinning, stilstaand bij de dood en het gemis van  onze overleden dierbaren.  Familieleden en bekenden van hun het afgelopen jaar overleden dierbare,  staken bij het noemen van diens naam een kaars aan. Bij het aansteken van de laatste kaarsen was er vooral aandacht  voor alle kinderen die slachtoffer werden van oorlog en geweld.  Het koor Step by Step, olv Marlies Tiemens en begeleid door Heleen Nieuwenhuis, ondersteunde de viering met mooie liederen met het Ave Maria als afsluiting.  Aan het eind van de viering trokken we in processie met brandende lichtjes naar het kerkhof, een kerkhof waar alle graven onder een mystiek licht zichtbaar werden.    Later werd er in het parochiehuis nog volop nagepraat onder het genot van een kopje koffie met Italiaans Allerzielenbrood dat Emilia wederom gebakken had.  Veel mensen waren duidelijk blij op deze wijze  met elkaar hun doden te eren. Zelfs een broer en zus uit respectievelijk Groningen en Nijmegen waren  gekomen om bij het graf van hun ouders stil te staan. Heel mooi was het dat er dit keer ook weer meer jongeren waren die hopelijk deze mooie traditie gaan overnemen. Alle betrokkenen wensen  volgend jaar weer zo’n mooie viering te mogen hebben. Dat verdienen onze doden.

Complimenten waren er ook weer voor ons kerkhof, waarbij natuurlijk vragen over de op handen zijnde ruiming gesteld werden. Daarvan kan gezegd worden dat er bij het parochiebestuur vragen gerezen zijn over de monumentale status van het kerkhof en hierover eerst duidelijkheid moet komen. De kerkhofcommissie  heeft bovendien vragen gesteld aan het bestuur die er mede toe leiden dat de ruiming opgeschoven gaat worden naar een later tijdstip. Ondertussen gaat de kerkhofcommissie door met plannen maken voor de herinrichting.

     Geloofsgemeenschap Bussloo en Stichting Sint Martinuskerk Bussloo


Zaterdag 6 oktober 2018 15:00

 

Jubilent Omnes door Barokensemble La Soranza

Sint Martinuskerk te Bussloo

Als tweede van de drie concerten dit najaar in de Sint Martinuskerk te Bussloo een programma van Barokensemble La Soranza. Van bedevaartsliederen uit de 13e en 14e eeuw tot delen uit het Paasoratorium van J.S. Bach uit de 18e eeuw.

Met dit concert kunt u een prachtige muzikale reis beleven. Na de Middeleeuwse liederen komen de Renaissance-klanken van de Utrechtse blokfluitist/componist Jacob van Eyck aan bod, waarna we met Kuhnau (de voorganger van J.S. Bach in Leipzig) over de drempel van de Barok gaan. Om vervolgens via Giovanni Riccio en Henry Purcell te eindigen met enkele werken van J.S. Bach.

All-focus

Zaterdag 22 september 2018 15:00 uur

 

Orgelconcert Wim Magré

Sint Martinuskerk te Bussloo

 

Als eerste van de drie concerten dit najaar in de Sint Martinuskerk te Bussloo bespeelt Wim Magré het Naber-orgel. Met werken van bekende Nederlandse organisten en beroemde barokcomponisten tot filmcomponisten.

Wim Magré begint met werken van bekende Nederlandse organisten, Jan Zwart en Klaas Jan Mulder. Dan een aantal barokke werken van Georg Friedrich Händel en Johann Sebastian Bach. Om vervolgens, op het Naber-orgel, weer modernere stukken van Simon Landman en Gordon Balch Nevin te spelen. Na een uitstapje met werk van de filmcomponist Ennio Moricone sluit Wim Magré af met een eigen improvisatie.

Op de foto’s speelt Wim op het Naber-orgel in de Sint Martinuskerk Bussloo.


8 September: Open Monumentendag

De Sint Martinuskerk is geopend voor publiek

op Open Monumentendag zaterdag 8 september 2018.

Van 11:00 tot 16:30 uur bent u van harte welkom om de kerk van binnen en van buiten te bezichtigen.

Rond 12:00 uur zal er op het orgel gespeeld worden.Juni 2018

Sint Martinuskerk Bussloo Trouwlocatie

Sinds juni 2018 kan er getrouwd worden in de Sint Martinuskerk te Bussloo. De kerk vormt samen met het parochiehuis een uitstekende locatie voor een huwelijk.

De trouwlocatie valt onder de gemeente Voorst.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen. Zie de contact pagina.


Voorst 200

Sint Martinuskerk Bussloo

zaterdag 26 mei 11.00 u.-17.00 u.

In het kader van de viering Voorst 200 organiseert de OKV, Oudheidkundige Vereniging Voorst, gedurende het hele jaar activiteiten in de verschillende dorpskernen. Het weekend van 25, 26 en 27 mei is dat voor  Bussloo, Posterenk en Wilp-Achterhoek.

Zaterdag 2 juni

 Laatste Eucharistieviering in de Sint Martinuskerk

Zaterdag 2 juni om 19.00u, tijdens een eucharistieviering, die voorgegaan wordt door pastoor Daggenvoorde en pastor Kantoci, zal  de kerk aan de eredienst onttrokken worden met de bijbehorende rituelen. Tweehonderd jaar lief en leed blijven in de kerk achter. Een droevig moment, maar het streven van de Pastoraatsgroep Bussloo is de geloofsgemeenschap te laten voortbestaan en zo mogelijk enkele vieringen per jaar te houden. De Caritas  blijft aandacht krijgen en ook de zorg voor het kerkhof blijft onder haar vleugels.

De Stichting Sint Martinuskerk Bussloo hoopt dat kerkgebouw en parochiehuis gebruikt kunnen blijven worden voor veel activiteiten ten behoeve van de gemeenschap Bussloo en daarbuiten.

U bent van harte uitgenodigd deze viering bij te wonen!